Intrebari frecvente
Intrebari frecvente in reumatologie
1. Cu ce se ocupa reumatologia?
Reumatologia investigheaza artrita , reumatismul, bolile articulare, musculare, ligamentare.
2. Care sunt simptomele unei boli reumatice? Cand mergem la reumatolog?
- durerea si umflarea articulatiilor de la nivelul genunchilor, coatelor, mainilor
- intepenirea articulatiilor dimineata la trezire, care poate dura peste 1 ora
- durere la nivelul articulatiilor in special in repaus, durere care se amelioreaza la miscare
- pielea din jurul articulatiilor este calda, uneori rosie
- oboseala extrema inexplicabila, starea de rau general, febra care nu raspunde la tratamentul obisnuit
3. Ce face un doctor reumatolog?
Reumatologii sunt doctori specializati in diagnosticarea si tratarea bolilor autoimune.
Asa cum pacientii merg la oncolog pentru a trata cancerul, este imperios necesar sa mergeti la reumatolog pentru diagnosticarea si tratarea cat mai rapida a unei boli autoimune reumatice.
Reumatologii au o înțelegere profundă a impactului fizic, mental, economic și social al bolilor reumatice și sunt calificați în recunoașterea și tratarea unei game largi de simptome ale bolii reumatice care pot afecta aproape orice organ din organism, dar cel mai de temut de prevenit este handicapul fizic la varste tinere care impune pensionarea precoce.
4. Cand trebuie sa mergeti sa va vada un reumatolog?
Atunci cand apar simptome specifice unei boli reumatice trebuie sa luati legatura cu medicul dvoastra de familie si sa discutati despre aceste probleme.
Primele săptămâni și luni de la debutul simptomelor bolii reumatice sunt cunoscute ca „fereastră de oportunitate” și este esențial ca pacienții să beneficieze de un tratament adecvat în acea perioadă de timp pentru a evita complicațiile pe termen lung.
Tratamentul la începutul bolii - chiar și în primele 12 săptămâni pentru unii pacienți - poate preveni afectarea articulațiilor și a altor organe, poate îmbunătăți funcția pe termen lung și poate crește probabilitatea de a obține remisia bolii.
5. Exista conceptii gresite despre bolile reumatice?
Exista impresii gresite despre bolile reumatice, ca ar fi dureri articulare care apar odata cu imbatranirea, cand de fapt doua treimi din pacientii cu afectiuni reumatice au sub 65 ani.
Bolile reumatice afecteaza in special persoane aflate in floarea varstei, pot fi „ paralizante” si amenintatoare de viata.
Din ce in ce mai mult bolile reumatice afecteaza si copiii, avand acelasi caracter distructiv asupra sanatatii, dezvoltarii si bunastarii copilului. Se estimeaza ca un copil din 1000 va dezvolta o boala reumatica.
6. Care este perspectiva unui pacient cu o boala reumatica autoimuna?
Bolile reumatice se comporta diferit la fiecare pacient in parte, insa exista anumite aspecte comune.
Boala este cronica, ceea ce inseamna ca va dura toata viata. Cronic nu inseamna ca nu se poate trata. Bolile reumatice evolueaza in cicluri, existand astfel posibilitatea de a intra in remisie cu un tratament medicamentos si regim adecvat.
Tratamentele mai noi, cum ar fi cele modificatoare de boala sau terapiile biologice salveaza viata pacientilor si previn distructiile articulare extensive, oferind pacientilor sansa la o viata normala.
7. Sunt bolile reumatice ereditare? Transmisibile?
Ereditabilitatea poliartritei reumatoide este complexa, exista astfel o probabilitate mai mare de a dezvolta aceasta boala daca cineva din familia ta are acest diagnostic.
8. Pot ramane gravida daca am poliartrita reumatoida?
Aproximativ 90% dintre persoanele cu poliartrita vor lua metotrexat un moment dat. În general, este considerat sigur pentru utilizare regulată și are efecte secundare gestionabile.
Cu toate acestea, acest medicament este, de asemenea, un abortiv, ceea ce înseamnă că va determina întreruperea sarcinii. Ar trebui să utilizați întotdeauna contraceptive când luați metotrexat. Și ar trebui să întrebați întotdeauna medicul dumneavoastră dacă vă gândiți să rămâneți gravidă.
Dacă sunteți o femeie cu poliartrita reumatoida, puteți avea o sarcină sănătoasă (s-ar putea chiar să vă bucurați de o pauză de la simptomele bolii) și bebeluși sănătoși. Asigurați-vă că vă consultați în mod regulat reumatologul.
9. Ce imi provoaca reaparitia bolii?
Modelul de remisiune-recadere la o persoana cu poliartrita reumatoida se poate simti extrem de nedrept. Intr-o zi te simti bine, in urmatoarea abia te poti ridica din pat. Trebuie sa fiti atenti la ce anume din mediul inconjurator provoaca aceste recaderi si de evitat, cum ar fi: racelile, infectiile, fumatul, frigul, umezeala, stresul, chiar ineficienta sau pierderea raspunsului la tratament.
10. Chiar trebuie sa iau toata viata medicamentele daca ma simt bine?
Poate că ești norocos și poliartrita a intrat într-o remisie extinsă. Veți descoperi că vă puteți mișca așa cum ați făcut cândva, iar durerea și oboseala s-au diminuat. Ar putea fi poliartrita ta vindecată? Și ai putea să nu mai iei medicamentele? Răspunsul la ambele întrebări este NU!
Poliartrita reumatoida, ca toate celelalte boli autoimune, încă nu au leac, chiar dacă terapiile moderne pot aduce alinare și pot preveni daune ulterioare. Trebuie să continuați să vă luați medicamentele pentru a fi bine. Odată ce remisiunea este atinsă cu medicamente, pacienții vor menține o activitate scăzută a bolii sau, în unele cazuri, nicio activitate identificabilă a bolii, continuând medicamentele. Atunci când medicamentele sunt întrerupte, există o probabilitate mare de activare a bolii și de apariția simptomelor.
Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate lua în considerare reducerea dozei de medicament și/sau simplificarea combinației de medicamente cu o monitorizare atentă.
11. Au medicamentele anti-reumatice efecte secundare?
Toate medicamentele pot avea potențiale efecte secundare. De asemenea, ar putea fi demn de luat în considerare și alte cauze ale simptomelor, cum ar fi alergiile (febra fânului, intoleranța alimentară cunoscută) și detergenții de spălat.
Iată câteva modalități de a ajuta la minimizarea potențialelor efecte secundare:
- Administrati metotrexat noaptea pentru a minimiza senzația de greață
- Luati acidul folic 6 din 7 zile pentru a ajuta la reducerea reacțiilor adverse ale metotrexatului
- Nu uitati sa administati protectorul gastric pentru a vă proteja stomacul dacă luați corticosteroizi orali pentru o perioadă lungă de timp sau un antiinflamator nesteroidian (diclofenac).
- Dacă aveți reacții adverse de la sulfasalazină și tocmai ați început administrarea medicamentului, ar putea ajuta să vă creșteți doza de sulfasalazină într-un ritm mai lent.
Vă rugăm să contactati medicul curant pentru consiliere.
Pentru a ajuta la minimizarea reacțiilor la locul injectării:
- Reacțiile la locul injectării sunt diferite de o reacție alergică, sunt în general ușoare și se rezolvă după câteva zile. Simptomele pot include umflare ușoară, mâncărime, durere, roșeață, căldură, erupție cutanată. Pentru a ajuta cu aceste simptome, unele sugestii includ:
- Vă rugăm să scoateți injecțiile din frigider cu 30 de minute înainte de utilizare.
- Asigurați-vă că vă injectați în modul în care ați fost instruit de personalul medical din echipa dumneavoastră de reumatologie
- Utilizați comprese reci înainte și după injecție
- Utilizați un antiinflamator nesteroidian pentru ameliorarea durerii
- Luați un antihistaminic inainte de injectie
Dacă simțiți că aveți efecte secundare care nu au răspuns la cele de mai sus sau dacă reacția este mai mare decât pumnul dvs., vă rugăm să sunați medicul reumatolog curant pentru informații suplimentare sau serviciul de urgenta.
12. Trebuie sa opresc medicamentele anti-reumatice inainte de o interventie chirurgicala?
Dacă urmează să aveți o procedură chirurgicală, ar trebui să opriți medicația biologică. Vă rugăm să verificați îndrumările actuale despre când să faceți acest lucru cu echipa de reumatologie, deoarece diferite medicamente biologice au intervale de timp diferite pentru a le opri.
În general, nu ar trebui să vă opriți medicamentele modificatoare de boala, deoarece ne-am dori să aveți o boală stabilă, acest lucru va permite o recuperare mai buna după procedură.
13. Trebuie sa calatoresc cu geanta frigorifica?
Unele medicamente trebuie păstrate la frigider și scoase doar cu puțin timp înainte de injectare. Asta înseamnă că trebuie să luați măsuri de precauție atunci când călătoriți.
Păstrați medicamentele la rece. În timp ce călătoriți, puteți investi într-o geantă frigorifică pentru medicamente.
14. Creste fumatul riscul de boli autoimune?
Fumatorii prezinta un risc crescut de a dezvolta artrita reumatoida, iar pacientii cu artrita reumatoida care fumeaza au o forma mai severa de boala decat cei care nu o fac. Orice afecțiune inflamatorie crește riscul de boli cardiovasculare, iar dacă fumați, acest risc crește și mai mult.
Vă încurajăm cu tărie să renunțați la fumat!
15. Pot să beau alcool în timp ce iau medicamente anti-reumatice?
Unele medicamente utilizate pentru tratarea artritei sunt procesate de ficat și, atunci când sunt luate cu alcool, pot crește riscul de reacții adverse hepatice. Vă recomandăm să nu consumați mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână.
16. Care sunt cele mai frecvente efecte adverse ale medicamentelor anti-reumatice?
Din păcate, unele medicamentele care sunt utilizate pentru a trata bolile reumatice pot provoca reacții adverse, cum ar fi: greaţă, diaree, vărsături, durere de cap, ameţeală, ulceratii bucale, erupții cutanate.