diagnotic-tratament-reumatologie-iasi

DIAGNOSTICUL BOLILOR AUTOIMUNE


Sunt utilizate o serie teste pentru depistarea bolilor autoimune, de cele mai multe ori fiind insuficient un singur test.

Testul de Anticorpi anti-nucleari (ANA) este adesea unul dintre primele teste pe care medicii reumatologi le folosesc atunci cand simptomele sugereaza o boala autoimuna. Un test pozitiv in titru crescut inseamna ca este posibil sa aveti una dintre aceste boli, dar nu confirma cu acuratete boala autoimuna existenta. Exista teste care cauta autoanticorpi specifici produsi in anumite boli autoimune ( FR, Ac anti-CCP, complement, Ac anti-SSA, -SSB, Ac anti- ANDdc, Ac anti-U1RNP, Ac anti-SCL70).

Exista markeri genetici care pot fi evaluati, cel mai frecvent cautat este HLA B27, intalnit in Spondilita anchilozanta.

In concluzie un test de sange ANA pozitiv poate indica o reactie autoimuna, adica faptul ca sistemul tau autoimunitar a lansat un atac gresit directionat impotriva propriului tesut.

Exista si cazuri cand unele persoane au teste ANA pozitive in absenta unei boli autoimune.

De accea aceste teste imunologice vor fi recomandate de medicul curant reumatolog cand exista semne specifice de boala, alaturi de markeri nespecifici de inflamatie( VSH, CRP, Fibrinogen, Feritina).

TRATAMENTUL BOLILOR AUTOIMUNE

La ora actuala nici un tratament nu poate vindeca bolile autoimune, dar pot reduce raspunsul imun hiperactiv si semnele de inflamatie specifice bolii, ameliorand mobilitatea si durerea.

Antiinflamatoarele nonsteroidiene si steroidiene sunt printre cele mai prescrise medicamente pentru ameliorarea durerilor. Utilizarea lor este limitata din cauza riscului cardiovascular si digestiv.

Medicatia modificatoare a evolutiei bolilor reumatice se imparte in 2 categorii: conventionale ( sintetice) si biologice.

FORMULAR PENTRU PROGRAMARI

Va rugam sa selectati intre intervalul orar 15:00 - 18:00. Veti fi sunat pentru confirmarea rezervarii. Multumim!

TOP