alimentatie-boli-autoimune-iasi

Alimentatia si bolile autoimune

În fiecare zi, suntem expuși în mod constant la microbi potențial dăunători de tot felul. Sistemul nostru imunitar, o rețea de etape și căi complicate în organism, ne protejează împotriva acestor microbi dăunători, precum și împotriva anumitor boli. Recunoaște invadatorii străini precum bacteriile, virușii și paraziții și ia măsuri imediate.

Există o dietă de stimulare a imunității?

Este necesar să consumați suficienți nutrienți ca parte a unei diete variate pentru sănătatea și funcționarea tuturor celulelor, inclusiv a celulelor imunitare. Anumite modele alimentare pot pregăti mai bine organismul pentru atacurile microbiene și excesul de inflamație, dar este puțin probabil ca alimentele individual să ofere o protecție specială. Fiecare etapă a răspunsului imun al organismului se bazează pe prezența multor micronutrienți. Exemple de nutrienți care au fost identificați ca fiind critici pentru creșterea și funcționarea celulelor imunitare includ vitamina C, vitamina D, zinc, seleniu, fier și proteine (inclusiv aminoacidul glutamina). Se găsesc într-o varietate de alimente vegetale și animale.

Dietele care sunt limitate ca varietate și saracite în nutrienți, cum ar fi cele care constau în principal din alimente ultra-procesate , pot afecta negativ un sistem imunitar sănătos. De asemenea, se crede că o dietă occidentală bogată în zahăr rafinat și carne roșie și săracă în fructe și legume poate promova tulburări ale microorganismelor intestinale sănătoase, ducând la inflamarea cronică a intestinului și o imunitate suprimată asociată.

O dietă care conține alimente probiotice și prebiotice poate fi benefică. Alimentele probiotice conțin bacterii vii utile, iar alimentele prebiotice conțin fibre și oligozaharide care hrănesc și mențin coloniile sănătoase ale acestor bacterii. Alimentele probiotice includ chefir, iaurt cu culturi active vii, legume fermentate, varză murată, ceai kombucha, kimchi și miso. Alimentele prebiotice includ usturoi, ceapa, praz, sparanghel, anghinare, verdeață de păpădie, banane și alge marine. Cu toate acestea, o regulă mai generală este să mănânci o varietate de fructe, legume, fasole și cereale integrale pentru prebioticele dietetice.

Dieta mediteraniana este o optiune si include : proteine slabe, seminte, legume, fructe, cereale integrale si multe lichide.

PESTE GRAS: somon, macrou, sardine, pastrav
Consumul de peste reduce inflamatia din organism - Studiile au demonstrat scaderea celulelor implicate in inflamatie - Pestele are un continut bogat in vitamina D , valorile reduse de vitamina D in organism contribuie severitatea durerilor in poliartrita reumatoida

SPANAC - Frunzele verzi, precum spanacul, reduc inflamatia din organism provocata de artrita - Un consum ridicat de fructe si legume scad durerea articulara - Spanacul contine antioxidanti care reduc semnele bolii si incetinesc distructia cartilajului articular Dacă o dietă echilibrată nu este ușor accesibilă, pot fi utilizate multivitamine pentru mai mulți nutrienți.

Evitati fumatul.

Consum de alcool cu moderatie.

Efectuați exerciții fizice moderate și regulate.

Încercați să dormiți 7-9 ore pe noapte. Încercați să țineți un program de somn, trezindu-vă și mergand la culcare aproximativ la aceeași oră în fiecare zi.

FORMULAR PENTRU PROGRAMARI

Va rugam sa selectati intre intervalul orar 15:00 - 18:00. Veti fi sunat pentru confirmarea rezervarii. Multumim!

TOP