Cu ce ne ocupam?

Reumatologia trateaza bolile sistemului musculo-scheletal, artroze, boli autoimune si boli inflamatorii. Simptomatologia se caracterizeaza prin durere artriculara, reducerea amplitudinii miscarii, inflamatie locala, deformari articulare, slabiciune musculara, oboseala extrema, lipsa de energie. Factorii care cresc riscul aparitiei bolilor reumatice sunt: factorii imuno-genetici, fumatul, greutatea excesiva, stresul, varsta. Bolile reumatice afecteaza categorii populationale de toate varstele atat copii, adolescenti, tineri cat si varstnici.

Bolile reumatice sunt gresit interpretate ca o simpla artrita sau reumatism, fiind de fapt afectiuni inflamatorii si autoimune care determina sistemul imunitar sa atace articulatiile, tendoanele, muschii si organele interne.

Tratam pacienti cu urmatoarele afectiuni reumatologice:

Poliartrita reumatoida este afectiune inflamatoare sistemica, caracterizata prin durere si tumefactie cu caracter poliarticular; durerea persista in repaus, nu este accentuata de solicitarile articulare si se insoteste de o intepenire a articulatiilor dimineata sau dupa perioadele de inactivitate cu o durata de peste 1 ora

Poliartrita reumatoida

Osteoartritareprezinta deteriorarea cartilajului articular care se manifesta prin dureri articulare, rigiditate si cresterea in volum a articulatiei, cu dificultati de mobilizare articulara.

Spondilita anchilozanta este o boala inflamatorie cronica care afecteaza predominant coloana vertebrala, dar si articulatiile periferice, caracteristica cea mai importanta fiind afectarea articulatiilor sacroiliace; boala evolueaza spre anchiloza coloanei vertebrale. Spondilita anchilozanta se manifesta prin durere lombara / fesiera care se amelioreaza cu exercitiul, durere nocturna, lipsa ameliorarii cu repausul fizic, intepenirea articulatiilor mai mult de 60 de minute.Tratament: gimnastica medicala, inno, tratament antiinflamator si terapie biologica obtinuta prin inginerie genetica.

Artrita reactiva este o artrita sterila care se dezvolta dupa o infectie cu transmitere sexuala sau digestiva, de obicei la adultul tanar. Se manifesta prin triada : uretrita neinfectioasa, artrita si conjunctivita.

Artrita psoriazica este o afectiune inflamatorie articulara asociata cu psoriazisul. Trasaturile caracteristice artritei psoriazice sunt : depresiunile unghiale, onicoliza, artrita interfalangiana distala, dactilita, osificare paravertebrala, telescoparea degetelor.

artrita-psoriazica

Spondilartropatii juvenile, Artrite enteropatice asociate cu Boala Crohn sau Colita ulcerativa, Uveita anterioara acuta, Spondilartropatii nediferentiate)

juvenil

Lupus eritematos sistemic este o boala autoimuna caracterizata prin productie de autoanticorpi. In aceasta boala sistemul imun al organismului ataca in mod eronat tesuturile sanatoase, producand inflamatie. Poate afecta pielea, articulatiile, rinichii, cordul, vasele de sange, ficatul, plamanii.

Sindrom Sjogren este o afectiune inflamatorie cronica autoimuna, prin care organismul produce anticorpi impotriva glandele exocrine, lacrimale si salivare. Se manifesta prin uscaciune la nivelul ochilor si / sau simptome de uscaciune bucala, in evolutie putand aparea afectare extraglandulara : afectare musculo-scheletala, afectare cutanata, fenomen Raynaud.

Sclerodermia sistemica este o boala complexa autoimuna de tesut conjunctiv, caracterizata prin alterarea microvascularizatiei, ingrosarea pielii si aparitia de cicatrici pe organele interne vitale, de temut fiind fibroza pulmonara progresiva si criza renala sclerodermica.

Artrita infectioasa reprezinta infectii articulare cauzate de bacterii, virusuri, fungi, mycobacterii. In aceasta categorie sunt incluse : Artritele septice (bacteriene), Tuberculoza muscoloscheletala, Artritele virale (parvovirusul B19, virusul rubeolic, virusurile hepatitice B si C, virusul HIV), Boala Lyme, Artritele induse de fungi.

artrita-infectioasa

Vasculitele sistemice sunt un grup de afectiuni rare, in care sistemul imun ataca vasele de sange. Se caracterizeaza prin inflamatia vaselor de sange, cu scaderea consecutiva a fluxului sangvin, ducand la distructia tesuturilor si a organelor. Exista mai multe forme de vasculita, in functie de marimea vasului afectat : Polimialgia reumatica, Arterita Takayasu, Arterita Horton, Boala Buerger, Boala Kawasaki, Poliarterita nodoasa, Sindromul Behcet, Sindrom Churg-Strauss, Granulomatoza cu poliangiita (Wegener), Poliangiita microscopica, Purpura Henoch-Schonlein, Crioglobulinemia

Miopatii inflamatorii idiopatice ( polimiozita, dermatomiozita) reprezinta un grup de boli autoimune, in care sistemul imun al organismului ataca muschii striati, determinand inflamatie si necroza musculara, uneori afecteaza pielea cu atrofii si contracturi musculare. Se caracterizeaza prin slabiciunea musculaturii proximale a membrelor superioare si inferioare simetric, provocand dificultati la ridicatul de pe scaun, la urcatul si coboratul treptelor, ridicarea bratelor, pieptanatul.

Boala mixta de tesut conjunctiv este o boala autoimuna rara, cuprinzand elemente de Lupus eritemetos sistemic, Polimiozita, Sclerodermie si Poliartrita reumatoida, in asociere cu titruri inalte de Ac. anti-U1-RNP. Se manifesta prin : stare de rau general, astenie marcata, dureri articulare si musculare, slabiciune, fenomen Raynaud, edemul bilateral al mainilor, disfunctie esofagiana.

Policondrita recidivanta este o boala rara autoimuna caracterizata prin inflamatia repetata a structurilor cartilaginoase din organism. Urechile, laringele, traheea pot suferi modificari, cu ingustarea regiunii subglotice, pana la colapsul cailor aeriene si prabusirea piramidei nazale; valvele aortice pot fi si ele afectate. Simptome : dificultati respiratorii si de vorbire, pierderea auzului, dureri si tumefactii articulare

Osteoporoza este o boala scheletica sistemica caracterizata prin fragilitate osoasa si risc crescut de producere a fracturilor; oasele devin atat de fragile incat caderea sau chiar aplecatul ori efortul de tuse pot provova o fractura. Este considerata “ epidemia tacuta” care beneficiaza de metode simple de diagnostic, cum este DXA.

Boala Paget a osului este o boala cronica a scheletului caracterizata printr-o structura osoasa anormala localizata / generalizata, manifestata prin durere si deformare osoasa, asociata cu rezistenta osoasa scazuta si fracturi pe os patologic aparute spontan sau secundar traumatismelor minime.

Boala Paget a osului

Osteonecroza aseptica reprezinta necroza osoasa ischemica, aparuta datorita perturbarii circulatiei sangvine la nivel osos, cel mai frecvent la nivelul capului femural, genunchi, cap humeral. Manifestarile clinice sunt initial durere la mobilizarea articulatiei, ulterior durere in repaus, dar si durere nocturna

Reticulohistiocitoza multicentrica este o boala sistemica rara, caracterizara prin leziuni cutanate papulo-nodulare si artrita eroziva, deformanta, progresiva la nivelul articulatiilor mainii, afectand inclusiv articulatiile interfalangiene distale. Uneori pot fi afectate organele interne, cu aparitia revarsatelor pleurale si pericardice. Este o forma de histiocitoza non-Langerhans, iar termenul multicentric deriva de la originea multifocala si natura sistemica a bolii. Diagnosticul este confirmat histologic in urma unei biopsii a leziunilor nodulare cutanate.

Guta este o forma de artrita cauzata de excesul de acid uric in sange si se caracterizeaza prin durere brusca, severa, cu umflaturi si roseata articulara, cea mai caracteristica fiind artrita degetului mare ( podagra). Frecvent primul atac apare noaptea, pacientii fiind treziti din somn de intensitatea durerii. In cateva ore articulatia devine fierbinte, rosie-violacee si foarte dureroasa

Lombosciatica reprezinta durerea lombara cu debut brutal ce iradiaza pe membrul inferior de-a lungul radacinilor nervoase lombare, cel mai frecvent fiind afectata radacina nervului sciatic.

Fibromialgia este o boala caracterizata prin dureri musculoscheletale cronice, generalizate, asociate cu astenie fizica, tulburari ale somnului, ale atentiei, scaderea vitezei de reactie, anxietate, depresie, cefalee, uneori colon iritabil, amorteli la nivelul extremitatilor, dureri pelvine si palpitatii.

Tendinita rotatorilor durere pe fata anterioara si laterala a bratului cu accentuare la abductia umarului, mai ales intre 60 - 120 grade.

Bursita subacromiosubdeltoidiana se manifesta prin durere atat in repaus, la mobilizare si mai ales la miscarile active (la pieptanat, ridicarea bratelor deasupra capului).

Tendinita calcifica se caracterizeaza prin depunerea de cristale de hidroxiapatita la nivelul tendonului muschiului supraspinos, in faza resorbtiva durerile pof fi severe cu limitare marcata a mobilitatii membrului superior afectat.

Tenosinovita De Quervain durere cu sau fara tumefactie la baza degetului mare, afectiunea rezultand din activitati repetitive care presupun miscari de apucare cu policele concomitent cu miscarea pumnului.

Degetul "in resort" se manifesta prin durere asociata cu fixarea degetului in flexie, cu blocarea intermitenta a degetului, iar extensia lui produce o crepitatie usor audibila.

Sindromul de canal carpian reprezinta cea mai frecventa cauza de amorteli la nivelul mainilor, se datoreaza unui proces care comprima nervul median.

Bursita ischio-gluteala se manifesta prin durere care se exacerbeaza in pozitie sezand, fiind produsa de sedere indelungata pe suprafete dure, durerea putand iradia spre partea posterioara a coapsei.

FORMULAR PENTRU PROGRAMARI

Va rugam sa selectati intre intervalul orar 15:00 - 18:00. Veti fi sunat pentru confirmarea rezervarii. Multumim!

TOP