Ce sunt?
Infiltratii cu cortizon sunt injecții care pot ajuta la ameliorarea durerii și a inflamației într-o anumită zonă a corpului.
Cand se utilizeaza?
Acestea sunt cel mai frecvent injectate în articulații, cum ar fi genunchiul, glezna, cotul, șoldul, umărul, coloana vertebrală sau încheietura mâinii. Chiar și articulațiile mici de la mâini sau picioare ar putea beneficia de injecțiile cu cortizon.
Infiltratiile cu cortizon pot fi extrem de eficiente in tratarea artritei inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida, dar pot fi utile si in tratamentul altor afectiuni:
- Lombosciatica
- Tendinita
- Guta
- Bursita
- Osteoartrita
- Artrita psoriazica
- Artrita reactiva
Limitarea numarului de injectii cortizonice!
Injecțiile repetate de cortizon ar putea deteriora in timp cartilajul articulației. Medicii limitează de obicei numărul de injecții cu cortizon într-o articulație. În general, nu este recomandat ca injecțiile cu cortizon sa fie efectuate mai mult de trei sau patru ori pe an.
Riscuri
Efectele secundare potențiale ale infiltratiilor cu cortizon cresc direct proportional cu doza și cu utilizarea repetată, efectele secundare fiind:
- Leziuni ale cartilajului articular,
- Alterarea tesutului osos,
- Osteoporoza,
- Infectie articulara
Pregatirea pentru infiltratie:
- Pacientii care urmeaza tratamente de subtiere a sangelui (anticoagulante) trebuie sa intrerupa cu 48 ore medicatia anterior infiltratiei, pentru a reduce riscul de sangerare; intrebati medicul dvoastra ce medicamente si suplimente trebuie sa opriti inainte de administrarea infiltratiei
- Trebuie informat medicul daca ati avut o crestere a temperaturii corpului de peste 38 grade in ultimile 2 saptamani
Rezultat:
- Infiltratiile cu cortizon provoacă de obicei o accentuare temporara a durerii și inflamației timp de până la 48 de ore după injectare. Ulterior durerea și inflamația articulației afectate ar trebui să scadă și efectele pozitive pot dura până la câteva luni.
Acidul hialuronic este un component asemanator cu lichidul sinovial din genunchi. Injecțiile de vâscosuplimentare sunt ca o „schimbare de ulei pentru articulație „. Aceasta substanta acționează ca un lubrifiant și un amortizor de șoc transmis in articulații și le ajută să funcționeze corect . Cea mai frecventa utilizare este in gonartroza, o afectiune care duce la distructia cartilajului articular.
Acidul hialuronic previne degradarea cartilajului articular si promoveaza productia de lichid protector intraarticular. Rezultatele sunt mai bune atunci cand pacientul nu are o forma avansata de artroza.
In functie de preparatul folosit, tratamentul consta fin din 3 injectii facute la interval de 1 saptamana, fin dintr-o singura administrare.
Acidul hialuronic reduce simptomele artritei si leziunile structurale, avand capacitatea de a intarzia interventia chirurgicala de protezare a articulatiei.
Infiltratia cu acid hialuronic are efecte adverse minime si poate fi considerata ca o terapie pe termen lung, sigura si eficienta.
La fel ca injecțiile cu steroizi, injecțiile cu acid hialuronic pot oferi ameliorarea durerii pe termen lung de 6 luni sau mai mult, eficacitatea fiind crescuta cand se asociaza cu tratamentul de fiziokinetoterapie si balneoterapie. De asemenea, spre deosebire de injecțiile cu steroizi, aceștia nu provoacă o creștere a zahărului din sânge la pacienții diabetici și sunt sigure pentru sănătatea pe termen lung a articulației.